pondelok 6. januára 2014

Novoročné predsavzatie.



Dnes ráno som sa prebudila, po noci strávenej mimo telo sledujúc konflikt v Iraku, s presvedčením, s presvedčením vidieť pozitívne zmeny vo svete a s presvedčením viesť tieto pozitívne zmeny. Vo svete je toľko konfliktov; a tak veľa z tých konfliktov sa deje v mene nejakej verzie Boha.

Hľadanie Boha nie je nič viac než pátranie po chýbajúcej láske v nás. Existenciálny pocit úzkosti ktorý všetci cítime, nie je nič iné ako pocit prázdnoty, ktorý cítime keď sme si sami určili, že musíme odporovať skutočnej esencii nás samých, ktorou je láska. Je to preto, že nemáme pocit radosti, pokoja a inšpirácie
spôsobený láskou, ktorú hľadáme u Boha. V skutočnosti by sme vôbec nehľadali Boha, ak by sme cítili lásku. Srdce, ktoré je plné lásky je plné Boha, a tak srdce muža alebo ženy nepotrebuje modlitby a chrámy, či meditáciu alebo svojpomocné procesy.



Keď nám v našich životoch chýba láska, sme v prítomnosti strachu. Ale v skutočnosti je to viac absencia ako prítomnosť. Strach je absencia lásky. A človek, ktorý je plný strachu, je schopný len nenávisti. Občianska vojna je v srdci človeka, ktorý uteká od svojho vlastného strachu tým, že nenávidí. Na jednej strane je jeho duša. Dušu potrebuje k životu a duša vie, že žiť znamená milovať. Na druhej strane je ilúzia neprítomnosti jeho duše. Ego sa obáva absencie. Ego potrebuje žiť, a ego vie, že keď žije, musí utekať od absencie tým, že sa obráti smerom k nenávisti.

My si navzájom udržiavame strach. To je dôvod, prečo je ľudstvo tak veľmi chorá spoločnosť. Smerujeme ľudí k absencii ich duše už odmalička. To je jediný dôvod, prečo je pre nás tak ťažké milovať a byť milovanými. Ak by ste nešírili strach medzi sebou, nebolo by pre vás o nič zložitejšie milovať, než je pre vodu tiecť z kopca. Nebolo by pre vás o nič zložitejšie milovať, než je pre gravitáciu udržať vás na zemi, pretože láska je tak prirodzená, že by sa samovoľne projektovala od vás a tiež by k vám pritekala.

Je nový rok. Som viac nadšená týmto rokom, čo prichádza, ako som kedy bola nadšená novým rokom v minulosti. Cítim pripravenosť nielen postaviť sa životu čelom, ale viesť ho. Som odhodlaná urobiť z neho najlepší rok môjho života. To bolo moje novoročné predsavzatie. Končím so sklamaním a končím s tým, aby ma niekto sklamával. Tieto veci sú vedľajším produktom prijatia pasívneho postoja k životu; ten, v ktorom necháte život prísť k vám, namiesto toho, aby ste vy prichádzali k životu. Je čas začať odznova.



Aby ste začali odznova, je potrebné v súčasnej dobe uznať pravdu, že minulosť neexistuje a nie je ani budúcnosť. Minulosť a budúcnosť nie sú v súčasnej dobe tu s vami , jedine ak by ste si ich sami priniesli do tohto prítomného okamihu. A preto je to vaša voľba, čo si vezmete so sebou do prítomného okamihu. Každý okamih je v skutočnosti svieži, nový začiatok. Každý okamih je príležitosťou začať odznovu.

Čas je vlastnosť vytvorená v mozgu. Je to ilúzia, ktorá neexistuje v tejto fyzickej časopriestorovej realite. Zakázali sme prítomný okamih kvôli ilúzii času, a namiesto toho aby sme každý moment videli ako nový, žijeme naše životy takmer výhradne z hľadiska pamäti alebo z hľadiska očakávania. Identita vychádza z konceptu minulosti a budúcnosti, a prináša nám neistotu takisto prísľubu niečoho "viac" ako možnosti "straty". Z tohto dôvodu je ľahké pochopiť, prečo si udržujeme ilúziu minulosti a budúcnosti ako objekt nášho záujmu tak silno, a prilipnúť na nej tak zúfalo, ako sa to deje. Keď človek dosiahne také šťastie, ktoré je možné len z hľadiska objektívneho vedomia, aj tak sa človek musí naučiť vidieť za túto ilúziu.

Keď je čas chápaný ako ilúzia, ktorou je, prestáva byť pre nás vzácny, a prestáva byť dôležitý. To čo sa stane drahocenným je prítomný okamih v ktorom sa práve nachádzame. Život nie je v minulosti a nie je ani v budúcnosti ... je len teraz. Teraz je umiestnenie všetkých síl, ktoré ste kedykoľvek mali a budete mať. Všetko, čím ste, sa nazhromaždilo v prítomnosti, všetko čo sa stane sa bude diať v prítomnosti. Prítomnosť je všetko čo existuje.



Každý okamih je katalogizovaný v mozgu, a keď nakreslíme čiaru kontinuity cez všetky tie chvíle, hovoríme im "minulosť", ale všetky tie okamihy sa stali v prítomnosti ... stali sa v minulom „teraz“.

Keď si predstavíme, momenty, ktoré by sa mohli uskutočniť po tejto chvíli, nakreslíme čiaru kontinuity od tejto chvíle do tej doby a budeme nazývať tieto projekcie budúcich momentov "budúcnosť". Všetky tieto projekcie budúcich okamihov sa budú diať v prítomnosti ... budú sa diať v budúcom „teraz“.

Objektívna realita večnosti, ktorá existuje ďaleko za hranicami subjektívnej pravdy času, obsahuje kúsok axiómy. Axióma je toto ... Pretože neexistuje čas, je vždy našou voľbou, čím sa staneme v každom okamihu. Nenosme si naše staré ja s nami do prítomnosti. Nepotrebujeme si myslieť, že naše šťastie existuje v budúcnosti. Všetka vina, všetko utrpenie, všetky strachy a všetok odpor môže zostať v minulosti, keď okamžite začneme odznova. Všetok optimizmus, všetka sloboda, všetko uznanie a všetky radosti môžu byť okúsené v tejto chvíli. Jediné, čo nás drží od toho späť je naše presvedčenie, že to nemôže byť tak. Každý okamih je nový začiatok. Je vždy vašou voľbou uvidieť to, a urobiť tak.

Nový rok nám ponúka možnosť nového začiatku. Ale naše životy by boli omnoho lepšie, keby sme vedeli, že nemusíme mať takéto výhovorky aby sme mohli začať odznova. Môžeme to urobiť vždy, tu a teraz. 

Šťastný Nový rok!

-----------------------------------------

Preklad blogu: Gabi Fest
(Je to taký voľnejší preklad, vzhľadom na to, že som v prekladoch začiatočník. Ospravedlňte teda drobné nedostatky, ktoré sa v preklade môžu vyskytnúť. Ďakujem za pochopenie.)
Korektúry: ArPharazôn

Originál článku v angličtine nájdete na tomto linku:
http://blog.thespiritualcatalyst.com/new-years-resolution/
Tento článok je preklad z pôvodného článku a je ho možné v neskrátenej a neupravenej forme šíriť nekomerčným spôsobom s pridaním zdroja a vrátane všetkých v článku už uvedených zdrojov, linku na tento blog http://gabifest.blogspot.sk/2014/01/novorocne-predsavzatie.html a celej tejto poznámky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára