streda 11. decembra 2013

10 dôvodov prečo Earthship (Zeměloď) čertovsky dobrý.



Earthshipy sú 100% udržateľné domy, ktoré sú nielen lacné výstavbu ale aj úžasné na život v nich. Majú vybavenie, ako žiadny iný udržateľný štýl budovy s ktorým ste sa doteraz stretli. Z dôvodov, ktoré píšem nižšie, verím, že Earthshipy môžu skutočne zmeniť svet. Presvedčte sa sami!

1) Udržateľné neznamená primitívne

Keď ľudia počujú o udržateľnom bývaní mimo zabehnuté koľaje, zvyčajne sa im objaví obraz primitívneho domu bez pohodlia 21. storočia. A právom, pretože väčšina udržateľných riešení navrhovaných doteraz sa
na daný popis hodí. Earthshipy však ponúkajú všetko pohodlie pre moderné domy a dokonca viac. Nechám hovoriť tieto obrázky ...
















2) Jedlo zadarmo

Každý Earthship je vybavený jedným alebo dvoma skleníkmi, na pestovanie plodín po celý rok, bez ohľadu na podnebie. To znamená, že sa môžete živiť rastlinami vypestovanými vo vnútri vášho domu. Môžete si tiež rozhodnúť do Earthshipu vbudovať rybník a / alebo kurník pre stály zdroj mäsa a vajec.







3) Brilantná recyklácia vody

Dokonca aj vyprahnuté podnebie môže poskytnúť dostatok vody pre každodenné použitie iba cez systém zberu dažďovej vody. Celá strecha Earthshipu v tvare lievika zbiera dažďovú vodu do cisterny, ktorú potom pumpuje v prípade potreby do umývadla a sprchy. Táto použitá "sivá voda" je potom čerpaná do skleníka na zalievanie rastlín. Potom, ako je voda vyčistená rastlinami, je čerpaná do kúpeľne pre použitie na toaletách. Potom, čo vodu spláchneme, je "čierna voda" čerpaná do exteriéru záhrady, aby dala živiny nejedlým rastlinám.



4) Teplo a prístrešie

Nejoslnivějším kusom techniky v Earthshipe je ich schopnosť udržať príjemnú teplotu po celý rok. Aj v mraze alebo žeravom horúcom podnebí sa teplota v Earthshipoch stále pohybuje okolo 70 ° Fahrenheita (22 ° Celzia).

Tento jav vzniká absorbovaním solárneho tepla a a jeho ukladania cez „termálny zhromažďovač“ - alebo pneumatiky naplnené hlinou, ktoré tvoria štruktúru Earthshipu. Tepelný zhromažďovač pôsobí ako chladič, uvoľňuje alebo absorbuje teplo, či je vnútorne chladí a ohrieva podľa toho, čo je aktuálne potrebné.

Veľké skleníkové okná v prednej časti domu sú vždy obrátené na juh, aby slnko mohlo ohrievať tepelný zhromažďovač po celý deň.



5) Energia

Solárne panely na streche a voliteľné veterné turbíny poskytuj Earthshipu všetku energiu, ktorú potrebuje. Kým nie ste nároční na spotrebu elektriny ako typický človek konzumnej spoločnosti, nebudete nikdy bez energie.



6) Sloboda

Keď máte všetky svoje základné potreby uspokojené, a nemáte každý mesiac ŽIADNE účty, ste slobodní ! Nemusíte robiť prácu, ktorú nenávidíte, len aby prežili. Takže môžete svoj ​​čas sústrediť na to, čo máte radi, a zlepšovať svet okolo seba.

Predstavte si, že celý svet bol schopný sústrediť sa na robenie neobyčajné veci, namiesto toho, aby robil len toľko koľko musí. Predstavte si, že ak by to robilo len 10% sveta. Čo by sa zmenilo?

7) Jednoduché zostavenie

Na nedávnej Earthship konferencii v Toronte, v Kanade, manželský pár okolo štyridsiatky rozprával o tom, ako si postavil 3-dielny Earthship sami do 3 mesiacov. Oni sami predtým nikdy nič vo svojom živote nepostavili a boli schopní vybudovať Earthship len podľa tlačených plánov. Nenajali si žiadnu pomoc, ani nepoužívajú drahé vybavenie, aby si prácu zjednodušili.

Ak to jeden muž a jedna žena môže urobiť za 3 mesiace, môže to urobiť každý.

8) Lacný

Earthship-y sú výrazne lacnejšie ako bežné domy. Najzákladnejšie Earthshipy stoja menej ako $ 7000 (Jednoduchý model Survival) a tie najočarúcejšie modely stoja 70,000 dolárov a viac, v závislosti na tom, ako honosné chcete mať zdobenie.

S týmito možnosťami nákladov, Earthshipy vyhovejú potrebám každého - od najmenej privilegovaných, až po tých najviac svetských.

9) Vyrobené z recyklovaných materiálov

Veľa z materiálov použitých na vytvorenie Earthshipov sú recyklované. Na začiatok - štruktúra je postavená s použitých pneumatík naplnených hlinou:



Ak existuje jedna vec, ktorej máme dostatok na Zemi, tak to sú použité pneumatiky! Také skládky pneumatík ako sú tu na obrázku sú každej krajine na svete. K dispozícii sú aj miesta, kde vám zaplatia za pneumatiky ak si ich zoberiete.



Steny (nad pneumatikami) sú vytvorené umiestnením plastových a sklenených fliaš v betóne. Keď bol tím Earthship na Haiti po zemetrasení, zamestnali miestne deti, aby vyčistili ulice a tak poskytli všetky flaše potrebné pre vybudovanie ich Earthshipu. Navyše vyzerajú celkom sexy.



10) Myslite inak

Najsilnejšia vec, ktorú Earthship robí je, že núti ľudí premýšľať inak o tom, ako žijeme. Ak bývanie môže byť takto úžasné, a ešte môže byť prospešné pre životné prostredie, potom čo iné ešte môžeme zmeniť? Čo iné môže byť jednoduchšie, lacnejšie a lepšie v rovnakom čase?

Je na čase, aby sme popremýšľali veľa o veciach, ktoré považujeme za normálne.

——————–

Myslíš, že Earthshipy sú v pohode? Ja tiež. To je dôvod, prečo som sa spojila s niektorými ľuďmi a vytvorila spoločenstvo Earthshipy a aby sa udržateľné spoločenstvá stali hlavným prúdom! Je to niečo čo nazývame Hnutie Valhalla.
Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si viac o tom na ValhallaMovement.com, a pridajte sa k nám na Facebooku.

--------------------------
Preklad: Gabi Fest
(Je to taký voľnejší preklad, vzhľadom na to, že som v prekladoch začiatočník. Ospravedlňte teda drobné nedostatky, ktoré sa v preklade môžu vyskytnúť. Ďakujem za pochopenie.)
Korektúry: ArPharazôn

Originál článku v angličtine nájdete na tomto linku:
http://www.highexistence.com/10-reasons-why-earthships-are-fing-awesome
Tento článok je preklad z pôvodného článku a je ho možné v neskrátenej a neupravenej forme šíriť nekomerčným spôsobom s pridaním zdroja a vrátane všetkých v článku už uvedených zdrojov, linku na tento blog http://gabifest.blogspot.sk/2013/12/10-dovodov-preco-earthship-zemelod.html#more a celej tejto poznámky.


2 komentáre: