utorok 31. decembra 2013

Štedtý večer



Je Štedrý večer. Je to jeden z mojich najobľúbenejších dní v roku. Milujem pohodu a očakávanie, ktoré s ním prichádzajú. Milujem, ako sa spoločnosť akoby „skončí“ a všetci sa zhromažďujú vo svojich zasnežených domoch, jedia zohrievajúce, vianočné jedlá, na ktoré sa tešili po celý rok.

Keď som vyrastala, milovala som všetky tradície, ktoré sa konali na Vianoce. Kedysi som mala vo zvyku pozerať sa na môjho otca, ako doma vyrábal likér Kahlua. Ešte stále si pamätám tak jasne sladkú vôňu
cukru, kávy a vodky plávajúcu vo vzduchu. Tiež si spomínam na ostrú vôňu borovice, vydávanú z ihličia vianočného stromčeka. Sedávala som pred ním so mojím bratom a boli sme uchvátení svetlami, ktoré sa odrážali z pozlátka na stromčeku.



Na Štedrý deň sa moja rodina zúčastňovala episkopálnej (odnož katolíckej cirkvi) bohoslužby. Okrem príležitostných schôdzok Quakerov (stretnutie náboženskej komunity), to bolo jediný krát v roku, keď sme chodili do kostola. Bola to detská bohoslužba. Všetky deti, ktoré pravidelne chodili do kostola sa obliekli do svojich malých kostýmov a zohrali scénku z Betlehémom. Potom celý zbor stál počas spievania starých biblických vianočných piesní. Nenávidela som vyrastanie vo veriacej rodine. Ale na Vianočnej bohoslužbe bolo niečo, čo som milovala. Milovala som sa obliekať do maškarných kostýmov. Milovala som bohatý lesk tmavých drevených lavíc. Milovala som staroveko vyzerajúci kameň v kostole a kolosálnu nádheru vitrážových okien. Rada som zatvorila oči, a cítila velebiace zvuky jednotných hlasov zboru prebiehať mi cez kožu.

Po bohoslužbe sme išli do čínskej reštaurácie, ktorá bola v meste. Zrod tradície chodiť na čínske jedlo na Štedrý deň je vtipným príbehom. Išli sme tam prvý rok ako rodina z rozmaru, keď sme si všimli, že na budove je nápis otvorené. Moju matku mohla by som zhrnúť jedným slovom ... aktivistka. To znamená, že ak otvorili v mestečku zahraničnú reštauráciu, moja matka sa nevedela dočkať, aby ich podporila, plne si vedomá toho, že zvyšok belochov a mormónov v meste, ktorý sa mali na pozore pred cudzincami, by sa vyhli reštaurácii a tak v nich vyvolali pocit vylúčenia. Mormoni si o sebe myslia, že sú dobrí, náruč otvárajúci, a tiež Krista milujúci ľudia. Ale realita vo vidieckych mestách v Utahu je, že väčšina z nich je toho presným opakom. Demograficky je oblasť takmer úplne Mormonská, takže nikdy nemusíte komunikovať s ľuďmi, ktorí nie sú Mormoni, a už vôbec nie s ľuďmi, ktorí sú z inej rasy. Pravdou je, že mormóni vedia byť tí najnepríjemnejší, najuzavretejší a rasistickí ľudia, akých môžete stretnúť. Skrátka, keď sme vstúpili, bolo presne tak ako sme očakávali – boli sme jedinými návštevníkmi. Celá rodina, ktorá vlastnila reštauráciu sa postavili pri vchode s obrovskými úsmevmi na tvárach, natešení na to robiť biznis. Keďže sa len nedávno prisťahovali do Spojených štátov sotva hovorili anglicky. Obskakovali nás ako kráľov, cvičili si angličtinu, a keď sme skončili jedlo, vysvetlili nám, že im niekto v meste rozprával o tradícii dávania darčekov na Vianoce, a tak vyložili darčeky na stôl. Zdalo sa, že sú na seba hrdí, že sa im podarilo prispôsobiť sa tradíciám v cudzej krajine. Až keď sme rozbalil darčeky sa ukázalo že je to jedlá spodná bielizeň! Ukázalo sa, že nejaký hlupák, ktorý ich chcel vyhnať z mesta im povedal, že dávať ľuďom na Vianoce jedlú spodnú bielizeň je tradíciou, vediac, že priemerný nedbanlivý mormon, ktorý by sa tam ukázal, by bol zhrozený, a podnik by bojkotoval. Moji rodičia neboli na nejaké výstredné sexuálne praktiky, a preto jedlá spodná bielizeň naozaj nebola ich šálka kávy. Ale môj otec, svojskou diplomatickou cestou, pristúpil k pultu a vysvetlil, že on bol darom nadšený (pridal k tomu žmurknutie). Potom im vysvetlil, že človek, ktorý im povedal, že jedlá spodná bielizeň je tradícia na Vianoce sa mýlil a že by dokonca urazili mnoho ľudí v meste. Bola som dosť mladá na to, aby som si pamätala reakciu, ktorú mali keď sa tú správu dozvedeli. Muselo to byť bolestivé uvedomiť si, že nie každý v mestečku, kam sa práve presťahovali to s nimi myslel dobre. Ale moji rodičia sa rozhodli že sa k nim každý rok vrátia a tak ich podporia, a to sa zmenilo na tradíciu.



Ako sme vyrastali, môj brat a ja sme si vždy vybrali jeden darček spod stromčeka, ktorý sme otvorili už na Štedrý večer (pozn.: Američania majú darčeky až ráno). Samozrejme, že sme si ho vybrali niekoľko týždňov vopred. Keď som vyrastala, zbierala som kone Breyer. Keď som sa odsťahovala z domu, mala som zbierku viac ako 80 koní. Každé Vianoce som si jedného priala a mala som šiesty zmysel na tvar a pocit týchto starých Breyerovýc krabíc na kone. Každý rok som si vybrala tento darček. Potom, čo som ho rozbalila, dala som mu meno a spala som s ním celú noc a zvierala ho, ako by to bol nový člen rodiny.



Myslím si, že keď vlastníte biznis, sviatky už pre vás nie sú tak príťažlivé, zrazu na vás vyskočia od nikadiaľ, a pridajú viac stresu ako vzrušenia. Tieto Vianoce sú pre mňa divné. Nemám pocit, že by boli Vianoce. V spoločenstve v ktorom žijem sme sa všetci rozhodli vzdať sa vzájomných darčekov tento rok v prospech šetrenia peňazí, ktoré použijeme na sťahovanie do Európy. Môj syn bude jediný kto dostane tento rok darčeky. Priestor pod stromčekom, ktorý je zvyčajne preplnený darčekmi je po prvýkrát v mojom živote prázdny . Samozrejme okrem Kozma, mojej mačky, ktorá si ho vybrala ako svoje osobné hniezdo. Leží tam, pradie, lenivo udiera do ozdôb packou. Neviem ako sa mám tieto Vianoce cítiť. Netuším čo budem robiť dnes, alebo zajtra, okrem dnešnej cesty do nahrávacieho štúdia kde budem robiť televízny rozhovor na charitatívnej akcii a variť pre každého. Darčeky sú mojim obľúbeným jazykom, takže tento rok mám na sviatky pocit bez lásky. Ale stále úplne milujem energiu Vianoc, všetci sa zdajú byť šťastní v duchu dávania a komunity. A tak sa stalo, že som urobila na Vianoce video!


Prepis videa:

Čo by som mal povedať deťom o Santovi (ježiškovi) ?

Ahojte všetci. Dnes vám porozprávam o Vianociach, a na začiatok si dáme lekciu z dejín Vianoc. Pred mnohými rokmi vo väčšine Európy prevládalo pohanstvo, a iné náboženstvá späté so Zemou. Pre týchto ľudí boli sviatky časom spoločenského ruchu. Podobali sa viac na karneval, ako na dnešné sviatky, ktoré sú veľmi rodinné. Takže keď sa kresťanské cirkvi, presnejšie katolícka cirkev, začali sťahovať do týchto oblastí, veľmi sa snažili - vzhľadom na svoju náboženskú filozofiu - naučiť týchto ľudí, ktorých považovali za primitívov, aby prijali za svoje ich náboženské zásady. A čo im stálo v ceste, bolo práve veľké množstvo týchto "sviatkov", ktoré ľudia uctievali a oslavovali. Veľa sa smilnilo, bolo veľa spoločenského ruchu, veľa bitiek, hádok - a to bolo v priamom konflikte s tým, ako chcela kresťanská cirkev aby veci fungovali. A tak sa rozhodli načasovať svoje (umelo) vytvorené sviatky tak, aby sa prekrývali s tými pohanskými. A to je dôvod, prečo bola Veľká noc "nastavená" na rovnaký čas, ako jarné sviatky plodnosti - pre tých, ktorí tomu tiež nerozumejú, prečo sú symbolom veľkej noci zajačiky a vajíčka, a čo to má spoločné s ježišom - je to preto, že načasovali celý príbeh s oživeným Ježiša na obdobie osláv plodnosti, a tak mohli dostať ľudí k tomu, aby prestali oslavovať svoje originálne slávnosti, a začali oslavovať nové sviatky, ktoré sa oslavovali tak, ako si to oni predstavovali.

Vianoce sú presne také isté sviatky. Boli načasované tak, aby sa prekrývali nielen s Yule (keltský/germánsky/anglosaský sviatok spojený so zimným slnovratom), ale hlavne saturnáliami (rímske sviatky zimného slnovratu, počas ktorých sa vyrovnával spoločenský status všetkých ľudí - otroci, plebejci aj patríciovia hodovali spolu, niekedy dokonca páni obsluhovali svojich otrokov). Saturnálie boli sviatkami, počas ktorých bol spoločenský poriadok obrátený hore nohami. Pápež Július I. bol pápežom, ktorý rozhodol, že Vianoce budú 25. decembra - aj keď vedel, že to nie je dátum, kedy sa presne Ježiš narodil. Tým, že sa vianoce slávili v rovnakom čase, ako tradičné oslavy zimného slnovratu, zvýšili vodcovia cirkvi šancu, že budú vianoce všeobecne prijaté, a tak budú môcť oni diktovať, ako sa budú oslavovať. V stredoveku z väčšej časti nahradilo kresťanstvo pohanské náboženstvo. Stred zimy bol dlho časom osláv po celom svete. Storočia pred príchodom Ježiša, ranní Európania oslavovali svetlo a zrod v najtemnejších dňoch zimy. Veľa ľudí sa tešilo počas zimného slnovratu, kedy bol prituhovanie zimy za nimi, a mohli sa tešiť na dlhšie dni, a viac hodín slnečného svetla. Je špeciálne ironické a významné, ako tento rok Yule pripadá na 21. decembra 2012, ktorý je, ako vieme, tak očakávaný dátum. Takže tak ako je zvyčajne 21. december oslavovaný ako dátum, v ktorom príchádza svetlo späť do sveta, tento dátum v tento rok značí začiatok vstupovania ľudského vedomia do svetla - a teda návrat Kristovho vedomia.

Vianoce v skutočnosti neboli v Amerike príjmané až do 19. storočia. V skutočnosti bolo od roku 1659 do roku 1681 v Bostone oslavovanie Vianoc protizákonné, a "páchatelia" dostali pokutu 5 šilingov. Keď začali Američania príjmať Vianoce ako skvelé rodinné sviatky, začali pestovať staré zvyky. Ľudia sa pýtali príchodzích imigrantov a katolíckych episkopálnych kostolov, ako by sa mali oslavovať. A počas ďalších 100 rokov vybudovali sami Američania vianočnú tradíciu, ktorá obsahovala kúsky mnohých rôznych zvykov, vrátane ozdobovania stromčekov, posielania pohľadníc, a darovania darčekov. Na začiatku 19. storočia sa tiež uvoľnila atmosféra dsciplíny v rodinách, a spoločnosť sa stala viac citlivou voči emočným potrebám dieťaťa.

 Vianoce boli pre rodiny dňom, kedy sa mohli venovať deťom, a dať im darčeky bez toho, aby ich rozmaznávali. Američania úplne znova vytvorili Vianoce, a premenili ich z bujarého karnevalového sviatku na deň mieru a nostalgie, ktorého stredom bola rodina. Santa Claus, tiež známy ako Svätý Mikuláš, je postava s legendárnym, mýtickým, historickým a folklórnym pôvodom, ktorý, ako viete, prináša darčeky dobrým deťom počas neskorého večera na štedrý večer 24. decembra. Santa Claus, tiež známy ako Svätý Mikuláš, je postava s legendárnym, mýtickým, historickým a folklórnym pôvodom, ktorý, ako viete, prináša darčeky dobrým deťom počas neskorého večera na štedrý večer 24. decembra. Mikuláš bol známy pre svoje štedré dary chudobným.

Ale moderný Santa Claus je spojením hlavne mnohých historických postáv, vrátane severského boha Odina, severskej folklórnej postavy volanej "Tomte", "otca Vianoc", ktorý sa v Británii datuje späť do 17. storočia, a holandskej folklórnej postavy, ktorá sa volá "Sinterklaas", ktorý je z veľkej časti zodpovedný za to, ako dnes vyzerá moderná postava Santu. Hlavne detaily týkajúce sa historickej postavy kresťanského biskupa, a obdarovávateľa Svätého Mikuláša. Tradícia Santu vstupujúceho do príbytkov cez komíny je spoločná pre veľa vianočných Európskych obdarovávateľov. V predkresťanských severských tradíciách vstupoval Odin cez komíny a ohniská počas zimného slnovratu. V Talianskej tradícii je Befana - obdarovajúca čarodejnica - neustále zašpinená od sadzí z cesty dole komínom do domov detí. V príbehu o Svätom Mikulášovi hádzal svätec mince cez okno, a v neskoršej verzii príbehu, cez komín, keď zistil, že okno je zamknuté. Kozub bol v natívnych povestiach posvätný, ako zdroj dobrých vecí, a všeobecne sa verilo, že elfovia a škriatkovia prinášajú do domu darčeky cez tento portál.

 Milujem Vianoce. Hlavne preto, lebo mojim obľúbeným jazykom sú darčeky. Vianoce by nemali byť o materializme. Ale darček je vizuálnym symbolom lásky. Vyžaduje, aby ste sa zamysleli nad osobou, ktorej chcete darček darovať, vyžaduje úsilie na to, aby ste ho zabezpečili, a potom tento darček musíte tej osobe darovať. A potom si osoba, ktorá sa na ten darček pozerá, môže vytvoriť spomienku, vizuálny symbol lásky, ktorú k nej cítite celý rok. Takže by sme nemali urobiť z dávania darčekov niečo, čo nám spôsobuje trápenie, keď o tom uvažujeme. Nemali by sme z toho urobiť niečo, čo nás zväzuje, alebo sa rozhodnúť robiť to preto, pretože sa zameriavame na darčeky. Darček je úplne úžasný spôsob, ako si navzájom ukázať lásku. To najlepšie na Vianociach - alebo akomkoľvek sviatku - je, že môžete začať pestovať svoje vlastné tradície.

Veľa z nás ide svojim životom tak, že nasleduje to, čo robí obecná väčšina. Ale nemusíme to bezpodmienečne robiť. To čo by sme "mali" robiť - rozumiem, že toto slovo nemôžete vystáť, nikto ho nemôže vystáť, ale viete čo tým myslím - je robiť to, čo nám najviac ako ľuďom prospieva. Mali by sme si pre seba zistiť, aké činnosti máme skutočne radi. Môžeme sa rozhodnúť robiť to, čo robili prví američania, a môžeme urobiť Vianoce o tom, o čom chceme aby boli. Môžeme v nich spojiť tradície, ktoré sa nám najviac páčia, a vypustiť tie, ktoré nemáme radi.

To, čo počas Vianoc cíti väčšina ľudí, a to, čo počas nich ruší všetku zábavu, je pocit zviazanosti. Ale pocit zviazanosti je v skutočnosti len osobná voľba, pre ktorú sme sa sami rozhodli. Samozrejme sme však presvedčení, že to nie je voľba. Ale ak sa rozhodneme zúčastniť sa sviatkov, mali by sme si byť vedomí, že je to v skutočnosti voľba, a teda ak sa rozhodneme zapojiť sa, mali by sme to robiť celým srdcom. Nemusíme odmietnuť celé sviatky na základe toho, čo reprezentujú pre masovú verejnosť. Môžeme zmeniť to, čo reprezentujú v našich srdciach, a dovoliť ľuďom oslavovať inak, spôsobom, akým oni sami chcú.

Sviatky sú „ospravedlnením“ na to, aby ste sa dostali do zarovnania s tým, čo sviatky reprezentujú. Nie je nič zlé na tom, použiť „výhovorku“ na to, aby ste sa dostali do zarovnania. Vianoce sa stali našou výhovorkou na to, aby sme sa dostali do zarovnania s filantropiou, s prejavmi lásky, s dávaním darčekov, so spájaním sa so svojimi blížnymi v spoločnosti, a s Kristovým vedomím. Takže fakt môžeme odobrať všetko to najhoršie, a použiť sviatky. Dokonca aj tí z vás, ktorí ich v minulosti nemali radi. Môžeme ich použiť na to, aby sme sa dostali do zarovnania s tým, čo by skutočne mali znamenať tieto sviatky. Pre každého, kto je počas sviatkov sám, ako napríklad počas Vianoc - chcela by som vám pripomenúť, že Vianoce nie sú časom, kedy by ste sa mali zameriavať na to, ako nemáte rodinu. Je čas zamerať sa na pôvodný zmysel, ktorý tieto sviatky mali, že boli vybudované v šľapajach, a na pamiatku vašej väčšej rodiny, ktorou je samotné ľudstvo. Nie ste sami. Aj keď cítite, že ste sami, je to len vnímanie. Nemôžete byť oddelení od zvyšku tohto univerza, pretože zákonom tohto vesmíru je jednota. Vianoce sú skvelou "výhovorkou" na to aby ste išli a vytvorili si spojenia so spoločnosťou, namiesto toho aby ste čakali, že spoločnosť príde k vašim dverám, aby sa s vami spojila.

Napríklad - náhodne láskavosti sú skvelým spôsobom, akým môžete stráviť svoj štedrý deň. Chcela by som pripomenúť tým z vás, ktorí sú v situácii, že trávia Vianoce osamote želajúc si, aby mali rodinu s ktorou by ich mohli stráviť, že je veľmi veľa ľudí, ktorí trávia vianoce s rodinami, o ktorých by si želajú, aby od nich čo najďalej (svokra, p.p. :). A teraz sa dostaneme k otázke, ktorú som tento týždeň dostávala skutočne často, a ktorá ma inšpirovala urobiť toto video o Vianociach.

Tento týždeň som dostala veľa mailov od rodičov, ktorí chceli vedieť, čo do šľaka majú povedať svojim deťom o Santa Clausovi. Tu je môj osobný názor.

Nie je nič správne alebo nesprávne na tom, hovoriť svojim deťom o tom, že Santa Claus nosí darčeky, pretože "správne" a "nesprávne" v tomto vesmíre neexistuje. Ale osobne si myslím, že nášmu vzťahu s deťmi veľmi neprospieva, keď im povieme, že niečo robí Santa, ale v skutočnosti to robíme my. Podporujeme sklamanie detí, ktoré sú viac ako schopné chápať veci. Veľa z nás si myslí, že deti nerozumejú o veľa viac ako domáci pes. To je veľké nepochopenie. Deti chápu oveľa viac, ako si myslíme. A žiadne dieťa nezažije menšiu radosť, ak vedia, že to všetko čo vidia, keď sa zobudia na vianočné ráno, robia ich rodičia, ako akú by zažili, ak by to robil Santa Claus. Osobne si myslím, že je lepšie povedať pravdu. Takže vám teraz poviem pravdu. Veľa z vás si pamätá video, ktoré som robila prednedávnom o démonoch - a anjeloch. Ľudské vedomie sa nemôže zamerať na myšlienku na dlhý čas bez toho, aby z nej urobila nejaký druh reality. Počas storočí sa tu dávalo toľko pozornosti postave zvanej Santa Claus, že teraz to už je myšlienková forma, ktorá vie pôsobiť vo fyzickej dimenzii. Takže Santa Claus je myšlienková forma, ktorá môže mať s vami interakciu.

Je to myšlienková forma, ktoré môže ovplyvniť naše akcie. Takže Santa Claus je reálny - tak reálny ako anjeli a démoni. Sú tak reálni, ako reálnymi ich urobí vaša viera. A teda, namiesto toho aby sme hovorili, že Santa je reálna fyzická 3-dimenzionálna bytosť, radšej by sme mali povedať, že Vianočný duch veľmi veľmi skutočný. Je veľmi reálny po celej tejto zemi, na ktorej žijeme. Nie len v jednej, alebo druhej krajine. Vianočný duch je niečo, čo prestupuje celý ľudský druh. To je veľa energie, ktorá kŕmi jednu konkrétnu myšlienku. A sú to naše myšlienky, čo tvoria realitu. Nakoľko veľa z vás to chcelo vedieť, poviem vám, čo hovorím ja svojmu synovi, ktorý bude mať tieto Vianoce 3 roky. Hovorím mu, že Santa Claus je niekto ako Ježiš, kto žil pred mnohými, mnohými rokmi. A radi oslavujeme všetko, čo symbolizoval. A tiež mu hovorím, že ak budeme na Santu dostatočne myslieť, jeho duch nás bude povzbudzovať v zvečnení toho, čo symbolizoval. Veci ako prejavovanie našej lásky ostatným ľuďom. Ukazovanie našim deťom, ako veľmi ich milujeme. Tiež mu vravím, že ľudia skutočne radi robia každý rok veci, ktoré im pomáhajú tešiť sa na ďalší rok a na ďalší krát, keď budú robiť tieto veci. Tradície sú veľká zábava, ak to sú dobré tradície.

Takže namiesto toho aby ste sa tento rok nechali stiahnuť pocitom Vianočnej zviazanosti, a boli skutočne frustrovaní z toho, že tento sviatok vôbec existuje, a na čo sa zvrhol vo väčšine spoločnosti, nájdite si čas popremýšľať o aspektoch Vianoc, ktoré by ste mohli mať skutočne radi. Zamerajte sa na niečo, čo by vám mohlo priniesť pozitívne emócie ohľadom Vianoc. A zvečnite čokoľvek čo Vianoce reprezentujú, a na čom vám skutočne záleží. Všetky tie krásne veci, ktoré v skutočnosti symbolizujú.

Veselé Vianoce. Teal

-------------------------------------------------
Preklad blogu: Gabi Fest
(Je to taký voľnejší preklad, vzhľadom na to, že som v prekladoch začiatočník. Ospravedlňte teda drobné nedostatky, ktoré sa v preklade môžu vyskytnúť. Ďakujem za pochopenie.)
Korektúry: ArPharazôn
Preklad videa: ArPharazôn (Andrej Kras)
Titulky videa: ArPharazôn (Andrej Kras)

Originál článku v angličtine nájdete na tomto linku:
http://blog.thespiritualcatalyst.com/christmas-eve/
Tento článok je preklad z pôvodného článku a je ho možné v neskrátenej a neupravenej forme šíriť nekomerčným spôsobom s pridaním zdroja a vrátane všetkých v článku už uvedených zdrojov, linku na tento blog http://gabifest.blogspot.sk/2013/12/stedty-vecer.html a celej tejto poznámky.

Originál videa v angličtine nájdete na tomto linku:
http://www.youtube.com/watch?v=oNuOuQKn4hw
Tento článok je preklad z pôvodného videa a je ho možné v neskrátenej a neupravenej forme šíriť nekomerčným spôsobom s pridaním zdroja a vrátane všetkých  v článku už uvedených zdrojov, linku na otitulkované video (http://www.youtube.com/watch?v=eNoB4k4cyZo) a celej tejto poznámky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára