piatok 29. marca 2013

Káva navyše vo Frani

Na začiatok Vám položím jednu otázku:

Zaplatili by ste za kávu navyše?



Vysvetlenie otázky prenechám na Tonino Guerra, ktorý prerozprával príbeh od Federica Felliniho a Vittoria De Sica.

„Vošli sme do malej kaviarne, objednali si a sadli k stolu. Po nás vstúpili dvaja ľudia a objednali si :
- Päť káv prosím vás, dve pre nás a tri navyše.
Zaplatili tých päť káv, vypili svoje dve a odišli. Spýtal som sa :
- Prečo platili tie tri kávy navyše ?
Čašník mi hovorí :
- Počkajte a uvidíte.
Potom prišli ešte ďalší ľudia. Dve ženy, objednali si dve kávy a zaplatili normálne dve kávy. Po čase prišli traja advokáti a vypýtali si sedem káv :
- Tri pre nás a štyri navyše.
Zaplatili za sedem, vypili tri a odišli. Neskôr prišiel mladík, zaplatil za dve kávy, aj keď vypil iba jednu.
My sedíme, rozprávame sa a pozeráme cez dvere kaviarne na námestie zaliate slnkom. Zrazu sa vo dverách objavil otrhane oblečený pán, pristúpil k baru a tichým hlasom sa opýtal :
- Mate nejakú kávu navyše ?"
Tento typ dobročinnosti sa prvý krát objavil v Neapole. Ľudia platia dopredu za kávu pre ľudí, pre ktorých je aj šálka horúcej kávy prepychom. Dnes už ľudia neplatia navyše len za kávu, ale aj za jedlo. Tento zvyk sa postupne dostal za hranice Talianska a rozšíril sa do miest po celom svete.

Keď som si pred pár dňami prečítala tento príspevok na Facebook-u, chytilo ma to za srdce. Okamžite som vedela, že toto je úžasná vec. Takto vyzerá počin hodný obdivu. Bez fanfár a potreby byť velebený za dobročinnosť.

Jednoducho len darovať niečo malé a urobiť tým niečo veľké.

Samozrejme, som príspevok okamžite zdieľala Nebola som sama a tak sa zakrátko na FB rozvinula debata na túto tému. Na moje veľké potešenie som zistila, že už aj u nás sa nájde ľudia, čo takto zmýšľajú a sú aj majitelia kaviarní, čo im umožnia takto pomáhať. Za všetkých spomeniem jednu v Trenčíne. Volá sa Frani.

Možno ešte stále váhate a rozmýšľate, či je to fakt také dobré a šľachetné niečo také robiť. Možno vo vás skrsla myšlienka, že nemáte chuť podporovať tých, čo sa dostali do zlej situácie, lebo ste presvedčený, že si to zapríčinili sami a že by ste ich takto v ich terajšom živote len podporovali....a to vy rozhodne nebudete, lebo nepokladáte za správne. Rozumiem, že to ľudia takto môžu vnímať. Veď tých, čo sa ocitli na ulici spoločnosť označuje ako vyvrheľov a asociálne živli....toto je nám dennodenne vtĺkané do hlavy.

Tak pre vás tu mám príspevok majiteľky kaviarne Frani:

Čo môže znamenať "Káva navyše" ?
Ak ju kúpite pre iného človeka, urobte tak s láskavou myšlienkou, že ten človek na ňu príde. Poznám ženu bez domova, ktorá si kávu a koláčik tak vychutnáva..keď som ju videla 1krát, plakala som. Poznám pána, ktorý tiež príde na jednu zalievanú a maľuje si pritom. Volám ho anjel. Chodí po meste a stojí. Na rôznych miestach. Len stojí a pozerá na život. Raz som chcela otvoriť dvere kaviarne a nešlo to. Spala za nimi bezdomovkyňa. Možno by ju káva ohriala... myslím, že je to pekná myšlienka. Takýchto anjelov je okolo nás viac. A nielen medzi bezdomovcami. Možno potešíte iného človeka. Môžete zaplatiť kávu priateľovi a poslať mu pozvanie :-)
Priateľka Janka to robí takto: Položí na stôl peniažky a povie: Pre pocestného, pre človeka, aj mne kedysi takto pomohli... Nádherné.Ak to tak cítite - pridajte sa a zdieľajte, šírte, podporte. Ďakujeme. Jana Frani


Kaviareň Frani vytvorila aj akciu na FB, kde dáva vedieť, že takúto službu poskytuje...tu je link na ňu, ak niekto z vás bude chcieť urobiť niečo pre blížneho.

KÁVA NAVYŠE VO FRANI

Myslím, že pomoc podaná človeku v núdzi môže priniesť len a len niečo dobré. Možno nie hneď bezprostredne, no zanechá stopu v tom, komu bola poskytnutá a on to skôr alebo neskôr nejakým spôsobom vráti. Každý takýto čin nás posunie o krok dopredu ku svetu o ktorom snívame všetci. Ku svetu, kde nie je bieda, hlad, nešťastie, kde si ľudia navzájom pomáhajú, ctia si jeden druhého a žijú v harmónii a láske.

Janka Frani je obdivuhodná žena, ktorá ma oslovila svojim veľkým srdcom, otvorený a pripraveným pre pomoc tým, ktorý to potrebujú. Viem, že nie je jediná a že takýchto ľudí s veľkým srdcom na Slovensku pribúda a je ich stále viac. Vždy budem takýchto ľudí podporovať. Aj takto, že napíšem o nich vo svojom blogu. Toto je prvý takýto príspevok. Čoskoro však pribudnú ďalšie.

Verím, že si ich radi prečítate a možno sa necháte ja inšpirovať......



Zdroj :

"Káva navyše" - Tonino Guerra, vyrozprával príbeh od Federica Felliniho a Vittoria De Sica.

https://www.facebook.com/events/267535243382673/

https://www.facebook.com/pages/Kaviare%C5%88-FRANi/128174337251029?ref=stream

----------------------------------
Autor: Gabi Fest
Tento článok je autorským dielom a je ho možné v neskrátenej a neupravenej forme šíriť nekomerčným spôsobom s pridaním zdroja a vrátane všetkých v článku už uvedených zdrojov, linku na tento blog http://gabifest.blogspot.sk/2013/03/na-zaciatok-vam-polozim-jednu-otazku.html a celej tejto poznámky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára