streda 27. marca 2013

Maskot - otravná moľa alebo krásny užitočný motýľ?

Poviete si maskot....čo už len môže byť také fenomenálne na maskotovi....... Však ich je okolo nás celá kopa a majú len mizivé využitie. Napríklad maskot na OH, alebo maskot na MS v hokeji, či futbale. Pekná, milá postavička, no nič viac. Takto uvažuje veľa ľudí v súvislosti s maskotom.

No maskot je omnoho viac ako len maľovaná postavička, ktorú šikovný animátor dokáže rozpohybovať a vliať tak do jej žíl život. V rukách tvorivého a rozhľadeného človeka je to nástroj nedozerných možností.
Majstrami v tomto sú Japonci. Tam sa manga postavičky stávajú hviezdami, ktorým sa nemôžu rovnať ani najväčšie svetové hviezdy showbiznisu.

Jeden príklad za všetky: Hatsune Miku.




Vznikla ako grafické stvárnenie VOCALOID-u (hlasového setu, cez ktorý

sa dajú tvoriť piesne a hudba) od firmy Crypton Future Media.

Postavička bola oficiálne uvedená na trh v auguste 2007 a už v septembri japonský Amazon nahlásil predaj (v súvislosti s ňou) v hodnote 57.500.00,- yenov. Jej prínos pre firmu, ktorá vytvorila VOCALOID, je nevyčísliteľný peniazmi. Za prvých 12 dní jej existencie bolo zaznamenaných 3.000 rezervácií ich produktu v Japonku. Jej hlas je vytvorený z hlasu japonskej herečky Saki Fujita, ktorý je upravovaný Vocaloidom 2 a 3.



Dokonca sa ocitla v roku 2010 aj vo vesmíre. Podarilo sa jej to na space crafte Akatsuki, ktorý smeroval na orbitu Venuše, kde mal skenovať jej povrch. Informácie o nej sú na troch špeciálnych hliníkových diskoch, spolu

s ostatnými odkazmi od ľudí z Japonska. Vesmírnemu korábu sa však nepodarilo nabehnúť na orbitu Venuše, a tak Miku mieri do ďalekého vesmíru. Uvidíme, kto jej odkaz zachytí. V roku 2016 bude zase šanca nabehnúť

na orbitu Venuše....uvidíme, či sa to tentokrát podarí.




Samozrejme má svoju vlastnú FB stránku s 919 tisíc fanúšikmi, fanúškovia ju nasledujú aj na Twittri. Internet je plný fan-made (vytvorených fanúšikmi) videí, kresieb a animácií Miku a fanúškovia pre ňu píšu pesničky.



No tvorcovia to potiahli ešte ďalej. Táto dievčina vypredáva veľké koncertné sály a vystupuje naživo pred tisíckami divákov, a to nielen v Japonsku. Priaznivci manga umenia sú totižto po celom svete. Aj na Slovensku je silná manga komunita. Jej úspech by jej mohla závidieť nejedna svetová spevácka hviezda. Lístok na koncert totiž stojí 75,- eur.

Tvorcovia vytvorili jej hologram, ktorý je tak perfektne urobený, že pri pohľade na ňu máte pocit, že je živá. Jej tanečné umenie strháva divákov k búrlivým ováciam. Áno, aj toto sa dá dosiahnuť niečím, čo začalo ako nevinný obrázok.



No na začiatku to bola len nakreslená postavička. Taká, akých sú milióny.

Až fantázia a schopnosť tvorcov je vdýchla život. Ožila pred očami a je stále populárnejšia. Na začiatku však nik nemohol tušiť, čo sa v nej skrýva. Bola ako motýlia kukla. Nik nevedel, či z nej bude šedivá nočná moľa, alebo krásny farebný motýľ.

Tak isto je to aj s ostatnými maskotmi. Nikdy nevieme, aký motýľ je v kukle zakuklený. Preto, keď robíte maskota, robte to ako keby ste mali vytvoriť toho najkrajšieho motýľa na svete. A nedbajte na to, že Vám niekto hovorí, že je to len obyčajná kukla. Rozhodne to tak nie je. Nenechajte sa zmiasť tými, ktorí nedokážu v kukle vidieť motýľa.

Aj náš tvorivý kolektív vytvoril maskota, ktorého Vám tu chcem predstaviť. Ešte nemá meno. Jeho podoba sa stvorila u nás doma a do grafickej podoby ho dal náš kamarát a veľmi šikovný grafik Jozef Slávka. Priatelia ho poznajú pod menom Vermaen.

Tu je jeho prvotná podoba:



Je to tá šedá kukla, o ktorej som písala. Samozrejme, že už má vytvorené aj svoje vyspelejšie verzie, no tie tu dnes nedám. S tými Vás zoznámim niekedy inokedy, v inom príspevku. Sme práve v tej fáze, kedy ešte netušíme, čo to vlastne na konci bude. Či moľa, či motýľ. Držte palce, aby to bol motýľ......

Zdroj:

www.wikipédia.org
http://www.fanpop.com/clubs/hatsune-miku/images/29589804/title
http://josephtavern.com/who-is-hatsune-miku/
http://www.theotaku.com/worlds/miku
http://www.gamefront.com/meet-hatsune-miku-and-five-other-digital-characters-wed-like-to-see-in-concert/
http://www.youtube.com/watch?v=DTXO7KGHtjI
http://www.pikosky.sk/2012/03/12/nova-spevacka-hatsune-miku-je-hologram/

---------------------------
Autor: Gabi Fest
Tento článok je autorským dielom a je ho možné v neskrátenej a neupravenej forme šíriť nekomerčným spôsobom s pridaním zdroja a vrátane všetkých v článku už uvedených zdrojov, linku na tento blog http://gabifest.blogspot.sk/2013/03/maskot-nedoceneny-fenomen.html a celej tejto poznámky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára